maanantai 22. lokakuuta 2012

Blogit


Heipä hei taas! :)

Nykyään tuntuu näitä nettiblogeja olevan joka lähtöön. Tosi monella on blogi ja aina joku keksii perustaa uuden. Mitään valittamisen sijaa siinä ei sinänsä ole, itsekin kirjoitan juuri blogitekstiä. Silti ajoittain herää kysymys, että miksei ihmiset voi pitää päiväkirjaa blogin sijaan? Blogeista on tullut jollakin tapaa nettipäiväkirja, jota jotkut mahdollisesti seuraavat tai ovat seuraamatta. Selvennänpä nyt vähäsen mitä ajan takaa.

Suurin osa nuorten (pääasiassa yläaste ja lukioikäisten) blogit voidaan jakaa aika selkeisiin pääryhmiin. Angstiblogit, muotiblogit, ”naama”blogit. Etenkään ensimmäistä ja viimeistä en voi sanoa millään tasolla ymmärtäväni. Jos ihmisellä ei ole kaikki hyvin, kannattaa hakea apua, ei sääliä. Jos kirjoittaminen auttaa, eikö ole sama asia kirjoittaa samat asiat päiväkirjaan, sillä erotuksella tosin, että kukaan muu ei pääse arvioimaan tai kommentoimaan kirjoittajan ajatuksia. Voin kertoa, että itselläni on parikin päiväkirjaa täynnä kaikkea shaibaa, ja jos olisin joskus samat asiat nettiin kirjoittanut, häpeäisin tällä hetkellä silmät päästäni. Oma mielipiteeni on se, että kirjoittaminen on hyvä tapa purkaa itselleen asioita, jotka vaivaavat mieltä. Se on oikeasti toimiva tapa silloin, kun ei ihan tarkalleen tiedä mikä ahdistaa. Mutta väittäisin, että kaikkien vähäisten kannustavien kommenttien sijasta suurin osa kommenteista on anonyymien kirjoittamia solvauksia ja tahallisia loukkauksia. Koska anonyymina kommentoiminen on mahdollista, kommenttien seassa on aivan varmasti paljon kaikkea, mikä vetää jo ennestään ehkä masentunutta mielialaa alas. Vaikka niistä ei periaatteessa tarvitsisikaan ottaa itseensä. Ja netistä sitä tavaraa kun ei tunnetusti ihan äkkiä pois saa. Joskus olis ihan tervettä miettiä, kannattaako sydämensä syvimpiä saloja vuodatella kaikkien nähtäville ja sitten valittaa jos ihmisten käsitys muuttuu.

Muotiblogeissa en näe itsessään ongelmaa, mutta en kyllä näe mitään kovin suurta tarkoitustakaan sille, miksi niin monella on oltava ns. muotiblogi, joissa ei ole mitään erikoista. Minusta blogin perustaminen on hyvä idea, jos oikeasti on silmää yhdistellä tuttujenkin vaatekauppojen vaatekappaleita omaperäisesti ja lukija voi ottaa rauhassa vaikutteita ja soveltaa omaan tyyliinsä. Mutta jos blogia lukiessa saa kärvistellä myötähäpeässä, en näe siinä hirveästi tarkoitusta. Harvemmin näkee muotiblogia, jonka kirjoittaja esimerkiksi tekisi vaatteensa itse tai ostaisi ne kirpputorilta omaan tyyliin tuunattaviksi.

Kaikista turhimpina pidän kuitenkin teinityttöjen ideattomia blogeja, jotka juuri nimesin naamablogeiksi. Blogin ideana saattaa alun perin olla kaikenlainen kirjoittelu pienistä elämän tapahtumista sun muusta, mutta jossakin vaiheessa se bloggaaminen menee aina siihen, että postaus sisältää kaksi lausetta päivän tekemisistä sekä lauseen ”kävin kuvailemassa”, mikä kuulostaa siltä, että kirjoittaja on käynyt hyvällä kamerallaan ottamassa kuvia nätissä syysilmassa. Todellisuudessa ”kuvailu” tarkoittaakin sitten sitä että kuvat on kyllä otettu ulkoa, mutta joka ikinen on korkeintaan 20 cm etäisyydellä kasvoista. Ihan tosissaan ja kaikella kunnioituksella, ketään ei luultavasti kiinnosta, miltä yksi koulunsa kaikista 15 vuotiaista tytöistä juuri tänään näyttää muutaman sentin päästä. Ihmettelen suuresti, että näillä kyseisillä blogeilla kaikesta huolimatta on yleensä tosi isot lukijamäärät. Jännittävää. 

Joka tapauksessa jatkot kaikille!

Ama

10 kommenttia:

  1. Naamablogeista tuli heti mieleen in our minds, ainaki itellä. Ja kappas blogilla on päälle 1500 lukijaa. En vaan voi ymmärtää :D

    VastaaPoista
  2. Hellou,
    Mihin kategoriaan tämä blogi kuuluu angstiblogiin, muotiblogiin, ”naama”blogiin vai arvostelublogiin ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mihinkään noista. Hyvin pitkälti julkista piilovittuilua tyhmille ihmisille, ja hyvin viihdyttävää sellaista.

      Poista
    2. Tai sitten vaan harvinaisen paska provo

      Poista
  3. Meidän blogia on ehkä vaikea kategorioida, mutta ehkä otsikko puhuu puolestaan. 'Arrogantti mystinen mielupide automaatti'. Ja eihän tässä ollut tarkoitus, että kaikki blogit pitäisi johonkin kategoriaan laittaa.

    VastaaPoista
  4. Minkä takia piilovittuilua , miksei voi sanoa suoraan ? Miks yleensä vittuilla kelleen? Se kertoo enemmän kirjoittajasta itsestään kuin kohteesta. Jos keskittyis oman elämän parantamiseen , niin ei olis noin tyytymätön ja vittuilu haluinen XC

    VastaaPoista
  5. Harmi että kommentoit anona jos tykkäät sanoa suoraan. Mutta juu, "blogit" teksti ei sisällä yhtäkään piilovittuilukohtaa kenellekään, ja edellinen minkä voi vittuiluksi tulkita on varmaankin änäripostaus, eikä se todellakaan ole piilovittuilua vaan vähän turhankin suoraa settiä :D Joten eipäs tulkita siellä :)

    VastaaPoista
  6. Tää on kyllä hyvä,koska vihaan yli kaiken sitä että pitää kirjoittaa ongelmistaan blogiin mutta silti ne blogit vetävät ihmisiä puoleen,mutta niitä lukiessa saattaa helpostikin provosoitua blogista. Vetää lukijoitakin alas. Typeräähän se on,sorruin joskus itekin kertomaan vähä angstisia tarinoita. Mutta sitten tajusin että mitä mäkin muka hyödyn siitä,juoruilua ja paskaa niskaan.

    Nyt kirjotan teatterista ja koulusta,vaikka se onkin vähän sellanen naamablogi,niin se on minun mielestä hauskaa,vaikka mullei yhtään lukijaa siellä ole :D Mutta sinne on hauska pistää kuvia,ja omien kuulumisien kertomisella pystyy harjoittelemaan muutenkin kirjoitusta !

    VastaaPoista
  7. Mun mielestä kirjotatte asiaa,ja vielä tosi hyvin!Teidän blogi on kivaa vastapainoa noille 'naamablogeille'yms. ,voisitte vaan postailla useemmin jos vaan suinkin teidän aikataulut sallii.
    Tiedän ,että tällanen liiallinen pikkutarkuus voi olla todella rasittavaa,mutta kerrompa kuitenkin,että eräs lause pisti ainakin itteäni silmään:

    "Harvemmin näkee muotiblogia, jonka kirjoittaja esimerkiksi tekisi vaatteensa itse tai ostaisi ne kirpputorilta omaan tyyliin tuunattaviksi."

    Nykyään on melko paljon ihan oikeasti hyviä muotiblogeja,joiden kirjoittajat ovat tosi erilaisia persoonia ja antavat paljon inspiraatiota omalla persoonallisella ja kekseliäällä pukeutumisellaan,ja ovat taitavia yhdistelemään vaatteita.
    Esim indiedaysin blogeista löytyy paljon tällasia bloggaajia ja ite seuraan moniakin blogeja,joiden kirjoittajat käyttävät paljon second-hand -kamaa ja tuunaavat itse.

    Ei mulla muuta,mutta siis ihan mahtava blogi teillä! :)

    VastaaPoista